Ciasto korzenne

Ciasto korzenne z dekoracją z jodły: To ciasto jest prawdziwą atrakcją już podczas ozdabiania. Warte pokusy jest także świąteczne ciasto z czekoladą, cynamonem i przyprawą do piernika. Przepis jest bardzo prosty: zmiksuj ciasto w robocie kuchennym i umieść je w foremce do ciasta. A po schłodzeniu czas na dekorację do czasu przyjścia lekarza! Na każdym kawałku ciasta malowaliśmy lukrem małe jodełki, a następnie ozdabialiśmy małe choinki. Jaka jest twoja ulubiona dekoracja świąteczna?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 g mąki
200 g cukru
250 g masła
4 jajka
6łyżek kakao w proszku
1torebka cukru waniliowego
1torebka proszku do pieczenia
3łyżeczki przyprawy do piernika
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka imbiru w proszku
3krople aromatu rumowego
150 ml mleka
3łyżki marmolady pomarańczowej
1opakowanie zielonego lukru do ciast
dowolna posypka
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
forma do pieczenia ciasta

Informacje żywieniowe

544 Kalorie
60 g Węglowodany
30 g Tłuszcze
8 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem. Formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie ciasta

Ciasto wlej do formy. Piecz je przez ok. 40 minut. Wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
4.

Dekorowanie

Aby zrobić ozdobę z jodły rozpuść zielony lukier do ciast i maluj na kawałkach coraz szersze linie. Udekoruj posypką.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF