Ciasto z kruszonką z jeżynami
Ciasto jeżynowe z kruszonką jest chrupiące, owocowo-kwaśne i po prostu pyszne. Na nasz prosty przepis wystarczy jedno ciasto. Jedna połowa służy jako spód, a z drugiej powstaje kruszonka. Dla ciebie oznacza to: Mniej wysiłku i mniej brudnych misek. Pomysłowe, prawda? Ponadto nasze ciasto z jeżynami pieczemy w mniejszej formie do ciasta. Idealnie, jeśli na popołudnie potrzebujesz tylko kilka kawałków. Masz gości i chciałbyś trochę więcej? W takim razie wystarczy podwoić ilość składników i upiec od razu całą blachę ciasta z kruszonką. Tak czy inaczej: te małe kawałki to prawdziwa uczta!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
210 g mąki Typ 405 | |
160 g cukru | |
170 g masła | |
1 jajko | |
150 g jeżyn świeżych lub mrożonych | |
1 łyżeczka cynamonu | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
4łyżki skrobi kukurydzianej | |
1szczypta soli | |
1łyżka soku z cytryny | |
2łyżeczka ekstraktu waniliowego |
Przybory
1 Blacha do pieczenia | |
1 Robot kuchenny Opcjonalny |
Informacje żywieniowe
471
Kalorie
56 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie jeżyn
Wymieszaj jeżyny z połową cukru i sokiem z cytryny. Odstaw na bok.
Oznacz jako zakończone
2.
Ciasto
Wymieszaj pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą i sól. Dodaj masło, jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj na gładką masę (możesz użyć robota kuchennego lub ręcznie).
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C grzałka górna/dolna.
Oznacz jako zakończone
4.
Ciasto z kruszonką układane warstwami
Połowę ciasta rozprowadź jako spód w formie do pieczenia i mocno dociśnij. Na wierzchu rozłóż równomiernie jeżyny. Dłońmi zagnieść pozostałe ciasto na kruszonkę i rozłóż na jeżynach.
Oznacz jako zakończone
5.
Pieczenie
Piecz ciasto z kruszonką jeżynową przez około 45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.