Cytrynowy sorbet z bazylią

Cytrynowy sorbet z bazylią to nasza odpowiedź na nudę w zamrażarce. Orzeźwiająca, kwaśna cytryna w połączeniu ze świeżą bazylią tworzy eksplozję smaku, jakiej z pewnością jeszcze nie próbowałeś. Dzięki ubitej pianie z białek sorbet jest nadal kremowy i lekki. Podany w połówkach cytryn, Twój kolorowy letni sorbet będzie przyciągał wzrok.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
3 cytryny ekologiczne
200 ml wody
1pęczek bazylii
130 g cukru
1 białko jajka
Pomocnicy
Maszyna do lodów
Mikser

Informacje żywieniowe

298 kalorie
69 g węglowodany
1 g tłuszczu
4 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Zrób wodę cytrynową

Doprowadź wodę i cukier do wrzenia w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Opłucz cytryny w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę z jednej cytryny do wody z cukrem. Schłodź płyn.
Oznacz jako zakończone
2.

Dokończ masę lodową

Umyj i osusz bazylię. Wyciśnij sok z cytryn. Oba składniki wraz z wodą z cukrem bardzo drobno zmiksuj za pomocą miksera ręcznego lub blendera.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamroź lody

Zamroź masę lodową w maszynie do lodów przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Podawać

Wydrąż połówki cytryn i podawaj po jednej gałce sorbetu w każdej z nich.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF