Deser z mango w pucharze
bardzo łatwe
Deser z mango w pucharze wygląda na bardzo wyrafinowany, ale jego przygotowanie jest szybkie i proste. Jest to idealna niespodzianka dla gości po pysznej kolacji. Ten deser z mango i mascarpone wprowadza na stół owocowe, kremowe letnie wibracje. Nasze małe dzieło jest gotowe w zaledwie 30 minut i obiecujemy, że wkradnie się na szczyt listy ulubionych deserów. Masz ochotę go wypróbować?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g mascarpone | |
200 ml śmietany do ubijania | |
1 laska wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego | |
2 mango lub 300 g mrożonego mango | |
100 g ciasteczek my użyliśmy owsianych | |
1/2gałązki mięty opcjonalnie, do dekoracji |
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub blender ręczny | |
4 puchary deserowe | |
1 rękaw cukierniczy do dekoracji opcjonalnie / można również użyć rękawa cukierniczego z odciętą końcówką |
Informacje żywieniowe
480
Kalorie
30 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie kremu
Ubić bitą śmietanę na sztywno. Wymieszać z mascarpone i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj mango
Obierz mango, pokrój w kostkę i zmiksuj.
Oznacz jako zakończone
3.
Ułóż deser warstwami
Pokruszyć ciasteczka, przykryć nimi dno szklanek i docisnąć. Rozprowadź krem na wierzchu (najlepiej za pomocą rękawa do wyciskania) i dodaj warstwę puree z mango. Udekorować miętą.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Warstwy można dowolnie zmieniać. Jeśli chcesz więcej owoców, dodaj drugą warstwę puree z mango lub jeśli chcesz więcej chrupkości, użyj więcej herbatników w deserze. Każdemu smakuje coś innego. A jak Tobie?
Przepis wystarcza na 4 puchary.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.