Letnia sałatka z malinami

Letnia sałatka ze świeżymi malinami. Czyż to nie brzmi niebiańsko? Wyrafinowane połączenie pikantnej rukoli, słodkich malin i chrupiących orzechów włoskich z aromatyczną fetą rozpływa się na języku. Oczywiście składniki można zmieniać w zależności od upodobań. Używamy naszego dresingu malinowego do sałatek. Jednakże, ciemny krem balsamiczny lub sos jogurtowy również wygląda tu świetnie. Bądź kreatywny i przynieś nową sałatkę na najbliższego grilla! Odważysz się spróbować czegoś nowego?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
100 g rukoli
30 g nasion z granatu
150 g malin
150 g sera feta
2 szalotki
50 g orzechów włoskich
1/2 ogórka
1porcja dressingu malinowego lub innego dowolnego dressingu
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

171 Kalorie
11 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Umyj i osusz rukolę. Szalotki obrać, przepołowić i pokroić w cienkie plasterki. Ogórka umyj i pokrój na drobno. Wysuszyć i pokruszyć fetę. Orzechy włoskie posiekać na grubo. Umyj i osusz maliny oraz nasiona granatu.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać sałatkę

Wymieszać wszystkie składniki i polać dressingiem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Aby wzmocnić smak orzechów włoskich, można uprażyć je na patelni bez oleju.
Nasiona granatu można kupić w wielu supermarketach. Oszczędza to kłopotu z obieraniem granatu.
Jeśli przygotowujesz sałatkę do późniejszego spożycia, zalecamy przechowywanie dressingu oddzielnie do momentu podania. Wszystkie składniki pozostają świeże i orzeźwiające.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF