Galette figowe
Nigdy wcześniej nie piekłeś(-aś) galette figowej? Nadszedł więc najwyższy czas! Galette – okrągłe, płaskie ciasto – jest super uniwersalne. Występuje w formie słodkiej i pikantnej. A ta kreacja to obie te rzeczy na raz. Dzięki świeżemu serkowi i cienko pokrojonym figom powstaje kompozycja smakowa, której się nie oprzesz. Spróbuj i ciesz się swoim figowym galette!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g mąki gryczanej | |
100 g masła | |
70 ml wody | |
1łyżka cukru | |
1 łyżka cukru waniliowego | |
1łyżka soku z cytryny | |
4 figi | |
80 g serka śmietankowego | |
1łyżka miodu | |
1szczypta cynamonu |
Przybory
Robot kuchenny Opcjonalny |
Informacje żywieniowe
234
Kalorie
26 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na ciasto
Wymieszać mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodać masło w małych kawałkach i wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Dodać wodę i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 40 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować figi
Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozwałkować ciasto
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować okrąg ciasta do średnicy ok. 35 cm i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
4.
Wyłożyć galette
Świeży serek rozsmarować na cieście, pozostawiając wolne 3 cm od krawędzi. Przykryć plastrami fig i posmarować miodem i sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
5.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
6.
Upiec galette
Złożyć brzeg galette, posmarować odrobiną wody i posypać cukrem po krawędzi. Piec przez ok. 40 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jjedna galette to 8 kawałków, a więc 8 porcji. Informacje o wartościach odżywczych odnoszą się zatem do jednej sztuki.