Herbata imbirowo-cynamonowa
Herbata imbirowo-cynamonowa to nasz sekretny typ na chłodne dni. Wszystkie składniki mają właściwości, które czynią nas zdrowszymi. Łagodzi bóle głowy, pobudza trawienie czy wzmacnia układ odpornościowy – ta herbata doda prawdziwej energii. Po prostu spróbuj i przekonaj się sam. Przy okazji: latem chłodna woda imbirowa smakuje równie dobrze z kroplą cytryny!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1L wody | |
20g świeżego imbiru | |
2 cytryny | |
1łyżeczka cynamonu (alternatywnie: 1 laska cynamonu) | |
1łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) |
Informacje żywieniowe
8
kalorie
2 g
węglowodany
0,1 g białko
0,2 g
białko
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Imbir obieramy (wygodnie za pomocą łyżki stołowej) i kroimy na drobne plastry. Wycisnąć 1 cytrynę, drugą pokroić w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
2.
Nalej herbaty
Doprowadzić wodę z cynamonem do wrzenia, a następnie dodać pokrojony w plasterki imbir. Pozostawić do zaparzenia na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
W razie potrzeby dodać sok z cytryny i syrop z agawy. Smakuj na gorąco.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli nie jesteś fanem cynamonu, możesz również zaparzyć świeżą herbatę cytrynowo-miętową. Po prostu użyj 2 gałązek świeżej mięty do zaparzenia. Pyszny!
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.