Hot Lillet
Hot Lillet, wraz z Hot Aperol, to chyba najsmaczniejszy i najnowszy drink, który podbił serca wszystkich miłośników aperitifu. Z owocowymi jagodami, odrobiną cukru pudru, gorącą herbatą i modnym napojem Lillet, ten poncz jest nie tylko atrakcyjny wizualnie, ale i smaczny. Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis i szybko poczuj, jak rozgrzewasz się od środka.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 ml Lillet | |
200 g mieszanki jagodowej mrożonej | |
1/2pęczka rozmarynu | |
3torebki herbaty z czerwonych jagód | |
2łyżki stołowe soku z cytryny | |
1 laska cynamonu | |
4łyżeczki cukru pudru | |
4łyżeczki syropu z czarnego bzu | |
2garście świeżych jagód do wyboru / w razie potrzeby także mrożonych |
Informacje żywieniowe
139
Kalorie
24 g
Węglowodany
1 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Parzenie herbaty
Mieszankę jagód i torebki z herbatą umieść w garnku i zalej 600 ml wody. Doprowadź do wrzenia i pozostaw do zaparzenia na około 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Poncz
Zmniejsz ogień tak, aby herbata już się nie gotowała. Umyj rozmaryn i dodaj wraz z Lilletem, sokiem z cytryny i laską cynamonu, następnie pozostaw do ponownego zaparzenia na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Serwowanie napoju
W 4 szklankach umieścić świeże jagody, cukier puder i syrop z czarnego bzu. Zalej ponczem i udekoruj według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.