Jogurt waniliowy z pestkami dyni

20 Minuten

Prosty

2 Portionen

Jogurt waniliowy z pestkami dyni i karmelizowanymi bananami. Śniadanie z klasą samą w sobie. Jeżeli jogurt przyrządzisz samodzielnie w jogurtownicy, jest on niezwykle smaczny. Alternatywnie polecamy organiczny jogurt naturalny, ponieważ można poczuć jego jakość. Jogurt gotowany ze śmietaną i wanilią jest nieporównywalnie bardziej kremowy. Posyp go pestkami dyni i karmelizowanym bananem. Podsumowując, jest to doświadczenie smakowe, które naprawdę przyćmiewa zwykłą poranną kanapkę. Wypróbuj nasz przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g bio jogurtu
50 ml śmietany
1 laska wanilii
30 g pestek dyni
2 banany
1łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka miodu
1łyżeczka cynamonu
2łyżki płatków kokosowych
1łyżka oleju z pestek dyni

Informacje żywieniowe

483 kalorie
49 g węglowodany
23 g tłuszcze
18 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj jogurt:

Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob miąższ. Podgrzej delikatnie śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj jogurt. Posłódź miodem lub cukrem do smaku.
Oznacz jako zakończone
2.

Upraż pestki dyni

Upraż pestki dyni bez dodatku tłuszczu na patelni, na średnim ogniu, aż pojawi się aromat.
Oznacz jako zakończone
3.

Skarmelizuj banany

Obierz banany, pokrój je na kawałki o długości około 5 cm i dodaj na patelnię. Posyp cukrem i cynamonem, a następnie smaż przez około 5 minut, aż cukier lekko się skarmelizuje.
Oznacz jako zakończone
4.

Podaj

Jogurt rozdziel na szklanki lub miseczki, posyp pestkami dyni i płatkami kokosowymi oraz skrop odrobiną oleju z pestek dyni do smaku. Podawaj z karmelizowanymi bananami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF