Lody orzechowe
Zrobienie lodów orzechowych w maszynie do lodów jest bardzo proste – i są one naprawdę pyszne. Dzięki prażonym orzechom włoskim i syropowi klonowemu te lody są cudownie aromatyczne, naprawdę orzechowe i tak pyszne, że ostatnia porcja prawdopodobnie nie zdąży nawet trafić do zamrażarki. Bez względu na porę roku: te lody naprawdę udają się zawsze. Zatem: zrób to szybko i ciesz się smakiem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
80g obranych orzechów włoskich | |
90g cukru | |
40 gml mleka |
dania
Maszyna do lodów | |
Mikser opcjonalny |
Informacje żywieniowe
181
kalorie
15 g
węglowodanów
12 g
tłuszczu
3 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj orzechy włoskie
Orzechy włoskie praż na patelni przez około 10 minut na średnim ogniu. Zdejmij patelnię z ognia i zetrzyj na tarce połowę orzechów lub rozdrobnij je w blenderze. Drugą połowę posiekaj grubo. Odłóż kilka posiekanych orzechów do dekoracji.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj masę lodową
Wrzuć pozostałe orzechy (starte i posiekane) na patelnię, dodaj mleko i syrop klonowy i gotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Dodaj jajko
Oddziel jajka. Ubij żółtka z cukrem na pianę. Ubij osobno pianę z białek z solą i śmietaną na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj wszystko do masy orzechowej i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Oznacz jako zakończone
4.
Włóż do maszyny do lodów
Zamroź masę w maszynie do lodów przez 30-40 minut. Udekoruj pozostałymi orzechami włoskimi i natychmiast podawaj.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Sos karmelowy i odrobina soli morskiej dobrze komponują się z lodami orzechowymi. Kombinacja ci się spodoba!
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.