Faszerowana dynia piżmowa

Wreszcie nadszedł czas na dynię! Jesienią uwielbiamy kolorowe warzywa. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest teraz zdecydowanie faszerowana dynia piżmowa. Dzięki mielonemu mięsu i serowi Emmentaler nadajemy słodkiej dyni mocną nutę smakową. Ale: faszerowana dynia piżmowa to bardzo proste danie i można je zrobić przy użyciu praktycznie dowolnych składników, które lubisz. Bądź kreatywny i przygotuj swój ulubiony jesienny przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 dynia piżmowa
150 g mięsa mielonego
100 g sera Emmentaler
1 por
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 marchew
1 pomidor
2gałązki rozmarynu
2gałązki tymianu
20 g masła
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

640 kalorie
34 g węglowodany
37 g tłuszczu
37 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj dynię

Przekrój dynię na pół wzdłuż i usuń nasiona i włókna za pomocą łyżki stołowej. Miąższ natnij nożem w poprzek. Posmaruj obie połówki masłem. Obierz jeden ząbek czosnku i natrzyj nim dynię. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie powietrza obiegowego.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj nadzienie

Obierz i pokój w drobną kostkę pozostały ząbek czosnku, cebulę i marchewkę. Umyj pomidor i por. Por pokrój w drobne krążki, a pomidor w drobną kostkę. Wszystko wymieszaj z mięsem mielonym.
Oznacz jako zakończone
4.

Ulepszenia

Umyj rozmaryn i tymianek, otrząśnij do sucha i oderwij liście od łodyg. Drobno posiekaj. Dodaj do wymieszanego mięsa mielonego. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
5.

Wypełnij dynię

Przygotowane nadzienie włóż do dyni. Zetrzyj na tarce ser Emmentaler i posyp nim wierzch.
Oznacz jako zakończone
6.

Piec dynię

6. Piecz przez ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso mielone ugotowane.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF