Lody szparagowe

Czy lody szparagowe brzmią dla Ciebie nieco dziwnie? Rozumiemy to! Ale uwierz nam – te słodkie lody z delikatnym aromatem szparagów to coś wyjątkowego i smakują naprawdę wspaniale. W tym sezonie warto więc poszerzyć swój repertuar – od klasycznych szparagów jako dodatku do dań, poprzez zupę szparagową, aż po lody szparagowe z maszynki do lodów. Możesz więc zaserwować 3-daniowe menu, które powali Twoich gości na kolana!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
350 g białych szparagów
375 ml mleka
90 g cukru
6 żółtek
100 ml śmietany
1szczypta soli
Felszerelés
Maszyna do lodów
Mikser

Informacje żywieniowe

136 kalorie
12 g węglowodany
8 g tłuszczu
4 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj masę lodową

Zagotuj mleko z cukrem. Ubij żółtka z solą, aż się spienią. Do żółtek dodaj połowę mleka (gorącego, ale już nie wrzącego) i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj masę do pozostałego mleka i stale mieszając na małym ogniu doprowadź ją do zgęstnienia. Przecedź przez sito i pozostaw do schłodzenia.
Oznacz jako zakończone
2.

Dodaj szparagi

Szparagi obierz, odetnij końcówki i gotuj ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Umieść w blenderze i zmiksuj. Odstaw do schłodzenia.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj lody

Kiedy wszystko ostygnie, zmieszaj ze sobą puree szparagowe, śmietanę oraz masę mleczną i włóż do maszynki do lodów.
Oznacz jako zakończone
4.

Zamrażać

Zamrażaj przez 20-30 minut. Delektuj się od razu, następnie włóż do zamrażarki
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli nadal szukasz odpowiedniej posypki do lodów szparagowych, orzechów włoskich lub pistacji, nadaj lodom ekscytującego akcentu.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF