Muffinki z cukinii i marchewki
Tyle warzyw w jednej muffince? O tak! Muffinki z cukinii i marchewki to zdrowsza alternatywa dla klasycznych wypieków. Warzywa sprawiają, że ciasto jest naprawdę smaczne i soczyste. A dzięki jabłku nadal jest przyjemnie słodkie. I nie jest to bynajmniej odosobniony przypadek! Uwielbiamy warzywa w naszych słodkich kreacjach, dlatego oprócz muffinków z cukinii i marchewki gorąco polecamy nasze kulki energetyczne z ciasta marchewkowego!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 cukinia | |
2 marchewki | |
1 jabłko | |
100 g cukru trzcinowego | |
150 g mąki | |
100 ml oleju | |
2łyżeczki proszku do pieczenia | |
1saszetka cukru waniliowego | |
1/2łyżeczki cynamonu | |
1/4łyżeczki anyżu |
Pomocnicy
Tarka kuchenna | |
12 Puszki do muffinek | |
Robot kuchenny lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
163
kalorie
21 g
węglowodany
8 g
tłuszczu
2 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Preparaty
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie powietrza obiegowego. Obierz cukinię i jabłko i usuń gniazda nasienne. Obierz marchewki. Wszystko zetrzyj na tarce do miski.
Oznacz jako zakończone
2.
Zmieszaj ciasto
Wymieszaj za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego na najniższym poziomie mocy. Stopniowo dodawaj mąkę, cukier, olej, proszek do pieczenia, anyż, cynamon i cukier waniliowy, aż powstanie gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.
Upiec muffinki
Wlej ciasto do foremek i piecz przez 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.