Muffiny kukurydziane
Muffiny kukurydziane piecze się z mąki kukurydzianej. Są one jednocześnie słodkie i słone, a przez to po prostu wyjątkowe. Klasyczny chleb kukurydziany pochodzi z USA i jest popularnym dodatkiem do grilla lub innych pikantnych potraw. Zrobiliśmy z niego poręczne małe muffinki i sądzimy, że polubicie te smakołyki tak samo jak my!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 ml mleka | |
125 g żółtej mąki kukurydzianej | |
125 g mąki | |
100 g cukru | |
80 g miodu | |
60 g masła | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
2 jajka | |
2łyżeczki soli |
Sprzęt
robot kuchenny opcjonalnie | |
12 foremek do muffinek |
Informacje żywieniowe
186
Kalorie
29 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
3 g
Białko
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować ciasto
Wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajka, mleko, miód i masło i wyrobić na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 200°C (grzałka górna/dolna)
Oznacz jako zakończone
3.
Upiec muffiny kukurydziane
Rozdzielić ciasto równomiernie do foremek i piec przez ok. 20 minut. Wykonać test z pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.