Naleśniki
Naleśniki rano, w porze lunchu lub po południu: te małe smażone smakołyki po prostu zawsze się udają. A ponieważ tak jest, tu i teraz podajemy nasz podstawowy, super łatwy, szybki w wykonaniu przepis na naleśniki. Co jest w tym genialnego? Możesz rozbudować swoje naleśniki jak tylko chcesz: na słodko z sosem jabłkowym lub cynamonem i cukrem, wytrawnie z szynką i serem lub dalej zamienione w pyszne naleśniki z twarogiem? Wypełnione białym serem i truskawkami, te łobuziaki również cieszą oko. Zatem: skorzystaj z podstawowego przepisu i wykaż się kreatywnością!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g mąki | |
400 ml mleka | |
3 jajka | |
1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie | |
2łyżki oleju roślinnego |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
288
Kalorie
41 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
12 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ciasta
Ubijaj jajka z solą, aż masa stanie się pienista. Mieszając dodaj mleko Dodaj wodę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Według uznania dodaj sok z cytryny.
Oznacz jako zakończone
2.
Smażenie naleśników
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej go. Wlej chochlę ciasta na patelnię i delikatnie ją przechylając równomiernie rozprowadź ciasto. Poczekaj, aż ciasto się zetnie a następnie odwróć je na drugą stronę. W ten sposób upiec wykorzystaj całe ciasto.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.