Naleśniki z twarogiem
Prostota tego dania sprawia, że jest ono tak genialne. Naleśniki wypełniamy pysznym kremowym nadzieniem serowym (Austriacy nazywają ten twaróg Topfen) i polewamy masą jajeczną. Masa zastyga w piekarniku, a rezultatem jest pyszna, kremowa i śmietankowa uczta.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
Nadziewane naleśniki
2Porcje naleśników | |
350 g niskotłuszczowego twarogu | |
80 g masła | |
4 jajka | |
100 g cukru | |
1 laska wanilii | |
1 cytryna organiczna | |
80 g sułtanek opcjonalnie |
Polewa
250 ml mleka | |
1 jajko | |
2 żółtka | |
30 g cukru |
Narzędzia
Narzędzia |
Informacje żywieniowe
829
kalorie
90 g
węglowodany
37 g
tłuszcze
32 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Nadziewane naleśniki
Oddziel jajka. Zetrzyj skórkę z cytryny. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob rdzeń. Żółtka, masło, połowę cukru, skórkę z cytryny, miąższ wanilii i sól ubij na gładką masę. Białka z pozostałym cukrem ubij na sztywno i dodaj sułtanki.
Oznacz jako zakończone
2.
Napełnij naleśniki
Posmaruj naleśniki równomiernie kremem i zwiń. Umieść je w naczyniu do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
4.
Polewa
Ubij wszystkie składniki razem i polej naleśniki. Piecz przez około 20 minut, aż masa jajeczna stężeje i wszystko nabierze złotobrązowego koloru.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.