Zrób własne masło orzechowe

Przygotowanie własnego masła orzechowego jest naprawdę proste. W skrócie orzechy przeciera się na pyszny krem: Bez dodatków, bez cukru, same orzechy. Świetnie, nie? A masło orzechowe jest bardzo uniwersalne. Czy to w musli, czy w smarowidle, jako składnik ciasta na pierogi, czy po prostu na łyżce jako przekąska: To masło orzechowe wytrzyma do 6 tygodni, ale z pewnością zużyjesz je znacznie szybciej. To obietnica!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g orzeszków ziemnych
1szczypta soli
2łyżki oleju roślinnego
Narzędzia
blender o dużej mocy

Informacje żywieniowe

1684 kalorie
28 g węglowodany
140 g tłuszcze
65 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Upraż orzeszki ziemne

Umieść orzeszki ziemne na patelni bez dodatku oleju i praż je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru i poczujesz delikatny aromat.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj masło orzechowe

Umieść orzechy w blenderze o dużej mocy i miksuj na maksymalnej mocy przez około 3-5 minut, aż do uzyskania sztywnego kremu. Dodaj olej i sól i ponownie dokładnie wymieszaj.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Domowe masło orzechowe przechowuj w szczelnym pojemniku. Wytrzyma 4-6 tygodni w lodówce.
Jedna porcja odpowiada całemu słoikowi masła orzechowego.
Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF