Kanapki Tomate Mazzarella

Panini Tomato Mozzarella to prawdziwy włoski klasyk. Proste, z dobrymi składnikami i owocowo-aromatyczne. Idealna przekąska między posiłkami. Jednak panini świetnie nadaje się również jako mała przekąska w bufecie lub jako niewielka kolacja. W tłumaczeniu z języka włoskiego Panino (w liczbie pojedynczej) oznacza po prostu kanapkę. Poza pomidorami i mozzarellą panini można wypełnić wieloma innymi przysmakami. Po raz kolejny Twoja kreatywność nie ma granic!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
8kromek jasnego chleba Można też kupić chleb panini w dobrze zaopatrzonych supermarketach
2 duże pomidory
150 g mozzarelli
8 łyżek genovese pesto
60 g parmezanu lub wegetariańskiego sera twardego
4 łodygi świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Sprzęt
1 grill kontaktowy opcjonalnie

Informacje żywieniowe

307 kalorie
21 g węglowodany
17 g tłuszcze
16 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Umyj pomidory i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój mozzarellę na cienkie plasterki. Umyj, osusz i grubo posiekaj bazylię. Zetrzyj parmezan.
Oznacz jako zakończone
2.

Przykryj panini

Na każdej kromce chleba rozsmaruj cienką warstwę pesto. Na wierzchu ułóż mozzarellę, plasterki pomidora, parmezan i bazylię. Dopraw solą i pieprzem i połóż drugą kromkę chleba na kanapce.
Oznacz jako zakończone
3.

Opiekanie panini

Smaż panini na grillu kontaktowym, na patelni z odrobiną oleju lub w piekarniku, aż ser się roztopi, a chleb będzie chrupiący.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF