Jajko w koszulce
Jajko sadzone jest prawdopodobnie królem klasycznych potraw z jaj. Jesteś mistrzem jajecznicy, jajek śniadaniowych i sadzonych? Tutaj znajdziesz instrukcje, jak w krótkim czasie opanować umiejętność przyrządzania jajek w koszulce. Sztuczka polega na użyciu naprawdę świeżych jaj i dodaniu do wody odrobiny białego octu. Sprzyja to krzepnięciu białka, dzięki czemu łatwiej je ugotować. Tak więc: Spróbuj i przygotuj jajka na następne śniadanie. W połączeniu z pysznymi jajkami po benedyktyńsku lub z awokado i goframi ze słodkich ziemniaków, te małe dania naprawdę robią wrażenie! Wskazówka: Jeżeli chcesz mieć pewność, możesz zawinąć surowe rozbite jajko w folię spożywczą, zawiązać ją na wierzchu, a następnie ugotować w wodzie.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 jajko | |
1łyżka białego octu winnego |
Informacje żywieniowe
66
kalorie
1 g
węglowodany
1 g
tłuszcze
5 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Podgrzej wodę
Wlej wodę do płytkiego garnka i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, aby woda się zagotowała. Optymalna temperatura do gotowania jaj wynosi od 70 do 80°C. Dodaj ocet.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj jajko
Rozbij jajko do małej filiżanki lub miseczki.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotuj jajko
Używając drewnianej łyżki lub trzepaczki, utwórz w garnku wir. Ostrożnie dodaj jajko na środek wiru i przestań ubijać. Następnie gotuj przez około 4 minuty i ostrożnie odsącz jajko z wody na papierze kuchennym.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.