Jajko w koszulce

Jajko sadzone jest prawdopodobnie królem klasycznych potraw z jaj. Jesteś mistrzem jajecznicy, jajek śniadaniowych i sadzonych? Tutaj znajdziesz instrukcje, jak w krótkim czasie opanować umiejętność przyrządzania jajek w koszulce. Sztuczka polega na użyciu naprawdę świeżych jaj i dodaniu do wody odrobiny białego octu. Sprzyja to krzepnięciu białka, dzięki czemu łatwiej je ugotować. Tak więc: Spróbuj i przygotuj jajka na następne śniadanie. W połączeniu z pysznymi jajkami po benedyktyńsku lub z awokado i goframi ze słodkich ziemniaków, te małe dania naprawdę robią wrażenie! Wskazówka: Jeżeli chcesz mieć pewność, możesz zawinąć surowe rozbite jajko w folię spożywczą, zawiązać ją na wierzchu, a następnie ugotować w wodzie.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 jajko
1łyżka białego octu winnego

Informacje żywieniowe

66 kalorie
1 g węglowodany
1 g tłuszcze
5 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Podgrzej wodę

Wlej wodę do płytkiego garnka i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, aby woda się zagotowała. Optymalna temperatura do gotowania jaj wynosi od 70 do 80°C. Dodaj ocet.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj jajko

Rozbij jajko do małej filiżanki lub miseczki.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotuj jajko

Używając drewnianej łyżki lub trzepaczki, utwórz w garnku wir. Ostrożnie dodaj jajko na środek wiru i przestań ubijać. Następnie gotuj przez około 4 minuty i ostrożnie odsącz jajko z wody na papierze kuchennym.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF