Orkiszowe gwiazdki cynamonowe
Orkiszowe gwiazdki cynamonowe smakują prawie jak ich oryginały i pozwalają zaoszczędzić kilka kalorii w okresie świątecznym. Jeśli chcesz zadbać o swoją dietę w okresie świątecznym i zimowym, powinieneś przyjrzeć się bliżej tym cynamonowym gwiazdkom z mąki pełnoziarnistej. Już sama zmiana mąki klasycznej na orkiszową sprawi, że Twoje smakołyki będą bardziej wartościowe. Wypróbuj już teraz! Ciasta wystarczy na ok. 30 gwiazdek cynamonowych. To ci nie wystarcza? To upiecz dwa razy więcej!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g mąki orkiszowej | |
100 g margaryny | |
50 g ukru trzcinowego | |
50 g mielonych migdałów | |
3łyżki mleka | |
1 jajko | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1łyżeczka cynamonu | |
1szczypta soli |
Sprzęt
Robot kuchenny opcjonalnie | |
wycinarka do gwiazdek |
Informacje żywieniowe
66
Kalorie
7 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Wymieszać ze sobą suche składniki
Połącz mąkę, cukier trzcinowy, migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używasz robota kuchennego, użyj haka do wyrabiania ciasta. Można też zagnieść wszystko ręcznie.
Oznacz jako zakończone
2.
Wyrobić ciasto
Dodać margarynę, jajko i mleko, a następnie wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej i zwartej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.
Pozostawić, aby odpoczęło
Przykryć ciasto i odstawić do lodówki na 60 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
Ozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.
Wyciąć gwiazdki
Rozwałkować ciasto równomiernie na grubość 1-2 cm na posypanej mąką powierzchni roboczej. Wyciąć gwiazdki i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
6.
Upiec gwiazdki cynamonowe
Piec gwiazdki cynamonowe przez 12-15 minut. Po wyjęciu powinny być jeszcze trochę miękkie. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jedna gwiazdka to jedna porcja.