Sernik bez pieczenia
Sernik bez pieczenia – nie dość, że z łatwością się go zjada, to równie łatwo go upiec. Albo nie upiec. Bo jak sama nazwa wskazuje, ten sernik nie wymaga pieczenia! Wręcz przeciwnie, wstawia się go do lodówki. Dzięki żelatynie chrupiący spód z ciastek i kremowe nadzienie serowe są jednak nie do odparcia. Ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
50 g herbatników maślanych | |
80 g masła | |
200 g cukru | |
3listki żelatyny | |
1 pomarańcza | |
1 cytryna | |
1 limonka | |
300 g serka śmietankowego | |
100 g kwaśnej śmietany |
Przybory
GrandPrix | |
lub mikser |
Informacje żywieniowe
265
Kalorie
32 g
Węglowodany
12 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Spód
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Drobno pokrusz herbatniki i wymieszaj z 20 g cukru i masłem, aż powstanie jednolita masa (ten etap można wykonać na prędkości 2 w GrandPrix lub za pomocą miksera).
Oznacz jako zakończone
2.
Kształt podłogi
Wyłóż dno formy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i równomiernie i mocno dociśnij masę ciasteczkową.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie żelatyny
Żelatynę umieść w zimnej wodzie na ok. 10 minut do napęcznienia.
Oznacz jako zakończone
4.
Dodawanie owoców cytrusowych
Wyciśnij sok z limonki, pomarańczy i cytryny. Wyciśnij żelatynę i podgrzej wszystko z cukrem w rondelku (lub w GrandPrixie na prędkości 2), aż żelatyna się rozpuści.
Oznacz jako zakończone
5.
Masa serowa
Dodaj serek śmietankowy i kwaśną śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj (w GrandPrixie z przystawką do masła przez 2 minuty na prędkości 3).
Oznacz jako zakończone
6.
Wykończenie sernika bez pieczenia
Rozprowadź masę równomiernie na spodzie i odstaw do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Można podawać opcjonalnie ze świeżymi jagodami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.