Tarta z dyni
Tarta z dyni to prawdziwy amerykański klasyk. Jesienią, a zwłaszcza na Halloween, nie możemy się bez niego obejść! Dlatego tutaj, dzisiaj, prezentujemy nasz prosty przepis na pyszną, kremową i pomarańczową tartę dyniową prosto z książki z obrazkami. Nie mylić z plackiem dyniowym, na który mamy dodatkowy przepis.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g mąki | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
75 g brązowego cukru | |
100 g masła | |
1 jajko | |
1/2 cytryny | |
1szczypta soli |
Na nadzienie
600 g dyni Hokkaido | |
4 jajka | |
20 g świeżego imbiru | |
1szczypta gałki muszkatołowej | |
1 szczypta goździków | |
1łyżeczka cynamonu | |
1łyżka syropu klonowego | |
200 ml śmietany | |
100 ml wody | |
50 g brązowego cukru |
Przybory
Forma do tarty | |
Robot kuchenny opcjonalnie | |
mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
284
Kalorie
34 g
Węglowodany
14 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na ciasto
Wycisnąć cytrynę i zetrzeć skórkę. Zagnieść z zimnym masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkiem, aż powstanie gładka kula ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Na nadzienie
Dynię przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić w kostkę i gotować w wodzie przez około 15 minut do miękkości. Odsączyć wodę i zrobić puree z kawałków dyni. Dodać śmietanę, cukier, syrop klonowy, cynamon, imbir, goździki oraz jajka i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 175°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec ciasto dyniowe
Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować je tak, aby zmieściło się w formie do tarty łącznie z brzegami. Umieścić ciasto w formie, lekko docisnąć i nakłuć kilka razy widelcem. Wlać nadzienie do ciasta i piec przez 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Odrobina cynamonowego kremu to świetny dodatek do Twojej dyniowej tarty.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.