Tarta z dyni

Tarta z dyni to prawdziwy amerykański klasyk. Jesienią, a zwłaszcza na Halloween, nie możemy się bez niego obejść! Dlatego tutaj, dzisiaj, prezentujemy nasz prosty przepis na pyszną, kremową i pomarańczową tartę dyniową prosto z książki z obrazkami. Nie mylić z plackiem dyniowym, na który mamy dodatkowy przepis.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
75 g brązowego cukru
100 g masła
1 jajko
1/2 cytryny
1szczypta soli
Na nadzienie
600 g dyni Hokkaido
4 jajka
20 g świeżego imbiru
1szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta goździków
1łyżeczka cynamonu
1łyżka syropu klonowego
200 ml śmietany
100 ml wody
50 g brązowego cukru
Przybory
Forma do tarty
Robot kuchenny opcjonalnie
mikser ręczny

Informacje żywieniowe

284 Kalorie
34 g Węglowodany
14 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na ciasto

Wycisnąć cytrynę i zetrzeć skórkę. Zagnieść z zimnym masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkiem, aż powstanie gładka kula ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Na nadzienie

Dynię przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić w kostkę i gotować w wodzie przez około 15 minut do miękkości. Odsączyć wodę i zrobić puree z kawałków dyni. Dodać śmietanę, cukier, syrop klonowy, cynamon, imbir, goździki oraz jajka i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 175°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec ciasto dyniowe

Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować je tak, aby zmieściło się w formie do tarty łącznie z brzegami. Umieścić ciasto w formie, lekko docisnąć i nakłuć kilka razy widelcem. Wlać nadzienie do ciasta i piec przez 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Odrobina cynamonowego kremu to świetny dodatek do Twojej dyniowej tarty.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF