Risotto z dyni

Obok risotto grzybowego risotto dyniowe to absolutny klasyk. Duszony długo i z owocową dynią rozgrzeje Cię od środka jesienią i zimą. Risotto to dla nas absolutne danie dla duszy. Dodatkowym atutem jest to, że jeśli kupicie parmezan w wersji wegańskiej, to risotto będzie odpowiednie dla wegan. Masz ochotę wypróbować ten przepis? To złap nasz szybki i łatwy przepis i zacznij gotować!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g dyni Hokkaido
400 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
2 szalotki
1 l bulionu warzywnego
200 ml białego wina
80 g parmezanu upewnij się, że używasz wegetariańskiego lub wegańskiego sera, jeśli to konieczne
1łyżeczka gałki muszkatołowej
1łyżka oleju z pestek dyni
1/4pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

395 Kalorie
62 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
16 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Przekroić dynię Hokkaido na pół i usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Obrać i drobno posiekać szalotki.
Oznacz jako zakończone
2.

Składniki

Olej z pestek dyni, dynia i szalotki smażyć przez około 5 minut. W tym samym czasie w drugim garnku podgrzać wywar z warzyw.
Oznacz jako zakończone
3.

Wsypać risotto

Do garnka dodać ryż do risotto i smażyć przez około 1 minutę. Zalać białym winem i zredukować do jednej trzeciej. Stopniowo zalać niewielką ilością wywaru warzywnego, zagotować i dodać więcej wywaru, aż ryż do risotto będzie ugotowany.
Oznacz jako zakończone
4.

Udoskonal risotto

Doprawić risotto solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz zetrzeć parmezan. Umyć pietruszkę, osuszyć i drobno posiekać. Udekorować nią risotto.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF