Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta wcale nie jest trudna do wykonania.. Zastanawiasz się jak zrobić taki pyszny deser bez śmietany? Podpowiadamy: silken tofu to magiczne słowo. W połączeniu z wanilią i cukrem pudrem staje się równie kremowy i nieporównywalnie pyszny. Kolejny plus: wartości odżywcze tego deseru są naprawdę imponujące – tylko 125 kalorii na porcję. Naszą pannę cottę robimy z pysznym sosem jagodowym jako polewą. Oczywiście można też wykorzystać owoce, jagody, dżemy i wiele innych. Stwórz pannę cottę taką jak lubisz! Masz ochotę na więcej przepisów? Zerknij na wszystkie nasze desery!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g silken tofu
200 ml mleka roślinnego do wyboru
3łyżki cukru pudru
1 strąk wanilii
1łyżka agar agar w proszku dostępny w ekologicznych supermarketach
Na sos truskawkowy
200 g truskawek świeżych lub mrożonych
3łyżki cukru pudru
1 cytryna
1łyżka mąki kukurydzianej
Akcesoria
Szklanki deserowe
Blender opcjonalnie
lub blender ręczny

Informacje żywieniowe

125 Kalorie
23 g Węglowodany
2 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Panna cotta

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze do uzyskania jednolitego płynu. Zagotuj ją razw garnku, a następnie rozdziel na 4 deserowe pucharki i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.

Na sos truskawkowy

W razie potrzeby oczyść truskawki. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Obie te rzeczy wraz z cukrem pudrem wrzucamy do garnka i gotujemy, aż truskawki staną się bardzo miękkie. W zależności od potrzeb można je zmiksować. Mąkę kukurydzianą rozpuść w 1 łyżce zimnej wody i wymieszać z gorącym sosem. Polej sosem pannę cottę i wg uznania udekoruj jagodami. Pozostaw do schłodzenia i ciesz się smakiem.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF