Wegańskie lody waniliowe
bardzo łatwe
Chcesz zrobić własne wegańskie lody waniliowe? Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz. Magiczne składniki w tym przepisie to nerkowce i mleko owsiane. Po prostu zastępują one mleko krowie i śmietanę. Dzięki nim otrzymujesz waniliowe i kremowe lody bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki maszynie do lodów wszystkie lody są ładnie i równomiernie wymieszane i zamrożone, dostaje się do nich powietrze i smakują lepiej niż lody z ulubionej lodziarni. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g orzechów nerkowca | |
300 ml mleka owsianego | |
80 g syropu z agawy | |
2 laski wanilii |
Przybory
Maszyna do lodów | |
Mikser |
Informacje żywieniowe
153
Kalorie
12 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Namoczyć orzechy nerkowca
Namoczyć orzechy nerkowca w gorącej wodzie przez godzinę. Odcedzić i pozostawić do odkapania.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj masę lodową
Laski waniliowe przetnij wzdłuż i zeskrob miąższ. Umieść je w blenderze wraz z pozostałymi składnikami i miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamroź lody
Umieść masę lodową w maszynie do lodów i zamrażaj przez około 40 minut, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Z naszego przepisu wychodzi około 10 gałek lodów. Jedna porcja równa się jednej gałce.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.