Babeczki bekonowe

Babeczki z bekonem na początku wydają się dziwne, ale na pewno je pokochasz. Praktyczne przekąski jako danie do ręki nie zawsze muszą być słodkie. Te przepyszne babeczki z boczkiem i cebulą doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, jako przepis na posiłek lub po prostu dlatego, że są smaczne. A dzięki polewie z syropem klonowym i nieco większą ilością bekonu te małe wypieki wyglądają naprawdę dobrze. Dlaczego nie spróbować już teraz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 cebule
150 g boczku pokrojonego w kostkę
70 g masła
2 jajka
250 g mąki
250 ml maślanki
3łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka cukru
1łyżeczka soli
Polewa
10pasków boczku
1łyżka syropu klonowego
200 g serka śmietankowego
20 g masła
50 g cukru pudru, akcesoria
Akcesoria
robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny
12 foremek do muffinek
woreczek do dekoracji z końcówką gwiazdkową opcjonalnie

Informacje żywieniowe

294 Kalorie
24 g Węglowodany
18 g Tłuszcze
9 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto

Obrać i drobno posiekać cebulę. Podsmażyć na patelni z boczkiem i 20 g masła, aż cebula stanie się szklista, a boczek chrupiący. Pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna)
Oznacz jako zakończone
3.

Wymieszać ciasto

Wymieszać masę bekonową z jajkami i maślanką. Dodać pozostałe masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, a następnie wymieszać w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec muffinki

Rozdzielić ciasto równomiernie do foremek na muffinki. Piec przez ok. 25 minut. Wykonać test z pałeczkami. Pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
5.

Do polewy

Podsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
6.

Polewa

Wymieszać masło, serek śmietankowy, syrop klonowy i cukier puder w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać 1 łyżkę tłuszczu ze smażenia.
Oznacz jako zakończone
7.

Udekorować babeczki bekonowe

Rozdrobnić boczek rękami. Posmarować babeczki polewą (najlepiej zrobić to za pomocą strzykawki/woreczka do dekoracji) i posypać bekonem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF