Bliny
Bliny to, najprościej mówiąc, rosyjskie naleśniki. Tradycyjnie robi się je z mąki gryczanej i drożdży. Dzięki temu są super puszyste. Rosjanie zazwyczaj używają kwaśnej śmietany lub masła do polania – ale bliny z wszelkiego rodzaju słodkimi i pikantnymi nadzieniami są również doskonałe na śniadanie!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 g mąki gryczanej (alternatywnie mąki pszennej) | |
1łyżeczka drożdży suchych | |
175 ml mleka | |
1 jajko | |
3łyżki oleju roślinnego | |
1szczypta soli |
Informacje żywieniowe
483
kalorie
63 g
węglowodany
21 g
tłuszczu
10 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj ciasto
Dokładnie wymieszaj mąkę, sól i suche drożdże. Dodaj letnie mleko i mieszaj do uzyskania cienkiego ciasta drożdżowego. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Oznacz jako zakończone
2.
Zrób ciasto
Rozdziel 2 jajka. Żółtka wmieszaj do ciasta. Osobno ubij pianę z białek na sztywno i również dodaj do ciasta. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Upiecz bliny
Na patelni rozgrzej olej, chochlą wlewaj ciasto partiami i smaż po kolei bliny. Udekoruj wybranymi przez siebie dodatkami i delektuj się.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.