Bliny

Bliny to, najprościej mówiąc, rosyjskie naleśniki. Tradycyjnie robi się je z mąki gryczanej i drożdży. Dzięki temu są super puszyste. Rosjanie zazwyczaj używają kwaśnej śmietany lub masła do polania – ale bliny z wszelkiego rodzaju słodkimi i pikantnymi nadzieniami są również doskonałe na śniadanie!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g mąki gryczanej (alternatywnie mąki pszennej)
1łyżeczka drożdży suchych
175 ml mleka
1 jajko
3łyżki oleju roślinnego
1szczypta soli

Informacje żywieniowe

483 kalorie
63 g węglowodany
21 g tłuszczu
10 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj ciasto

Dokładnie wymieszaj mąkę, sól i suche drożdże. Dodaj letnie mleko i mieszaj do uzyskania cienkiego ciasta drożdżowego. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Oznacz jako zakończone
2.

Zrób ciasto

Rozdziel 2 jajka. Żółtka wmieszaj do ciasta. Osobno ubij pianę z białek na sztywno i również dodaj do ciasta. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Upiecz bliny

Na patelni rozgrzej olej, chochlą wlewaj ciasto partiami i smaż po kolei bliny. Udekoruj wybranymi przez siebie dodatkami i delektuj się.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz