Bułeczki z płatków owsianych

Bułeczki owsiane są nie tylko zdrowe, ale i długotrwale zasycą. Wykonane są z zaledwie kilku składników i nie zawierają drożdży ani mąki pszennej! Spróbuj tej nowej, wegańskiej i kreatywnej alternatywy dla zwykłych bułeczek podczas następnego weekendowego brunchu z rodziną i przyjaciółmi. Bułeczki owsiane piec w rozgrzanej frytownicy na gorące powietrze. Jeśli jej nie masz, możesz je również upiec w piekarniku.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
100 g płatków owsianych
130 g wegańskiego skyru ewentualnie wegańskiego twarogu
1 łyżka stołowa mielonego siemienia lnianego
3łyżki wody
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/4łyżeczki sody oczyszczonej
1/2łyżeczki soli
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

166 Kalorie
22 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotujemy substytut jajek

Wymieszaj nasiona lnu z wodą. Schładzaj przez 5 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj ciasto

Wymieszaj wszystkie składniki razem i mokrymi rękami uformuj 3 równej wielkości wałeczki.
Oznacz jako zakończone
3.

Zapiekanie bułeczki owsianej

Blachę frytownicy na gorące powietrze wyłóż papierem do pieczenia i umieść na stojaku we frytownicy. Na wierzchu ułożyć bułeczki i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.
 Zapisz jako PDF