Chipsy bananowe z dehydratora

Bananowe chipsy z suszarki spożywczej są łatwe do zrobienia. Owszem, wymaga to trochę cierpliwości. Ale za to warto. Bo domowe chipsy bananowe są o wiele tańsze niż te kupne. I tylko wtedy, gdy samodzielnie przygotowujesz zdrowe przekąski, naprawdę wiesz, co się w nich znajduje. W tym przypadku: same owoce i brak konserwantów oraz innych dodatków. W tym przepisie pokazujemy jak łatwo można zrobić suszone chipsy bananowe w dehydratorze. Chcesz suszyć jeszcze więcej? W takim razie przejrzyj wszystkie nasze przepisy z wykorzystaniem dehydratora!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 banany
100 ml wody
50 ml soku z cytryny
Przybory
Dehydrator

Informacje żywieniowe

114 Kalorie
25 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie bananów

Banany obierz i pokrój w plasterki o grubości ok. 4 mm. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i włóż do niej na krótko banany. Następnie osusz je
Oznacz jako zakończone
2.

Suszenie bananów

Rozłóż plastry bananów na półkach dehydratora i susz w temperaturze 70°C przez 20 godzin.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Zastanawiasz się, dlaczego banany muszą się kąpać w soku z cytryny? To proste: kwas sprawia, że twoje chipsy bananowe nie staną się zbyt brązowe.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF