Ciasteczka z masłem orzechowym

Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to prawdziwy przysmak. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nieporównywalnie orzechowe. Co więcej, są wegańskie i gotowe do zjedzenia na ciepło w zaledwie 20 minut. Nie wierzysz? W takim razie najwyższy czas wyciągnąć frytownicę i wypróbować ten przepis.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
30 g masła wegańskiego
65 g masła orzechowego
80 g cukru brązowego
15 ml alternatywy mleka roślinnego do wyboru
60 g mąki
1/4łyżki ekstraktu z wanilii
1/4łyżki wodorowęglanu sody
1szczypta soli
Przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie

Informacje żywieniowe

98 Kalorie
11 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie cia sta

Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj ze wszystkimi składnikami, aż powstanie jednolite ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.

Formowanie ciastek

Ciasto podziel na 12 równych porcji i uformuj w kulki. Na papierze do pieczenia wyciśnij widelcem wzór w kształcie krzyżyka.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie

Umieść ciastka w koszyku frytownicy (może być konieczne upieczenia kilku partii) i piecz w temperaturze 160°C przez 5-6 minut, aż ciastka będą złotobrązowe. Pozostaw do ostygnięcia (ciastka jeszcze trochę stwardnieją).
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli nie masz frytownicy na gorące powietrze, możesz również upiec ciasteczka w piekarniku.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF