Crumble z płatkami owsianymi
45 Minuten
bardzo łatwe
4 Portionen
Crumble z płatkami owsianymi – nasz podstawowy przepis. Chociaż ciasto to zrobiliśmy z malinami, można je przygotować z dowolnymi owocami. Do kruszonek dodaje się chrupiące płatki owsiane, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Przy okazji, crumble oznacza nic innego jak „kruszyć się” lub „rozpadać się”. Zawsze są to owoce lub jagody z kruszonką, podawane często z gałką lodów. Bądź kreatywny i przygotuj kruszonkę według własnych upodobań!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g malin świeże lub mrożone | |
200 g mąki 405 | |
50 g płatków owsianych | |
100 g masła | |
1saszetka cukru waniliowego | |
2 łyżeczki cynamonu | |
1szczypta soli |
Utensilien
4 kleine Auflaufförmchen oder | |
1 größere Auflaufform | |
Küchenmaschine optional | |
oder Handrührgerät |
Informacje żywieniowe
608
kalorie
80 g
węglowodany
24 g
tłuszcze
11 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj kruszonkę
Wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. Stopniowo dodawaj zimne masło. Rękoma wyrób ciasto na kruszonkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
3.
Ułóż warstwę crumble
Opłucz i osusz maliny, a następnie włóż je do koszyczków. Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Piecz przez około 30 minut, aż crumble stanie się złotobrązowa.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.