Ciasto wielkanocne

75 Minuten

Stredne náročné

12 Portionen

To ciasto wielkanocne będzie absolutną ozdobą Twoich świąt. W związku z wiosną jest to świeża i elegancka propozycja. A dzięki cytrynowemu i kokosowemu aromatowi jest niezrównane, jeżeli chodzi o wiosenne doznania. Oprócz koloru, wrażenie zrobią także dekoracje z czekoladowych zajączków i czekoladowych jajek. Zaskocz rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami pieczenia – nawet jeżeli przepis na nasze ciasto wielkanocne jest prosty. Ale ciii!

Oceń nasz przepis!
Ciasto wielkanocne To ciasto wielkanocne będzie absolutną ozdobą Twoich świąt. W związku z wiosną jest to świeża i elegancka propozycja. A dzięki cytrynowemu i kokosowemu aromatowi jest niezrównane, jeżeli chodzi o wiosenne doznania. Oprócz koloru, wrażenie zrobią także dekoracje z czekoladowych zajączków i czekoladowych jajek. Zaskocz rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami pieczenia – nawet jeżeli przepis na […]
5 1 5 1
5

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
Ciasto
240 g masła
400 g cukru
6 jaj
400 g mąki 405
1 cytryna
1 laska wanilii
2łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
350 g Mascarpone
100 g śmietanki kokosowej
400 g cukru pudru
2 laski wanilii
1 cytryna
3krople niebieskiego barwnika spożywczego
2 łyżki kakao do pieczenia
Dekoracje
1 czekoladowy zając wielkanocny
czekoladowe i cukrowe jajka wielkanocne do wyboru
Przybory
Patelnia sprężynowa
Szczoteczka do zębów
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

597 kalorie
63 g węglowodany
34 g tłuszcze
8 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Pozwól jajkom i masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Ubijaj masło, cukier i sól przez około 5 minut, aż będą puszyste. Stopniowo dodawaj jajka i ubijaj do uzyskania puszystej masy.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
3.

Dokończ ciasto

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie za pomocą skrobaczki do ciasta dodaj je do ciasta, aż powstanie jednolita masa. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyskrob miąższ z laski wanilii i złóż oba składniki razem.
Oznacz jako zakończone
4.

Pieczenie ciasta

Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez około 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój poziomo na trzy równe warstwy.
Oznacz jako zakończone
5.

Krem

Wyskrob miąższ z laski wanilii, zetrzyj skórkę z cytryny. Ubij mascarpone, śmietankę kokosową i cukier, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj z miąższem wanilii i skórką z cytryny. Stopniowo dodawaj barwnik spożywczy, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Oznacz jako zakończone
6.

Ułóż warstwę

Na pierwszej warstwie ciasta rozsmaruj cienką warstwę kremu. Nałóż drugą część na wierzch i powtórz czynność. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź krem na całym cieście.
Oznacz jako zakończone
7.

Dekoracje

Wymieszaj kakao do pieczenia z odrobiną wody, aby uzyskać gęstą papkę. Zwilż szczoteczkę do zębów i posyp ciasto mieszanką kakaową. Na koniec udekoruj czekoladowymi zajączkami wielkanocnymi i innymi ozdobami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF