Crumble z płatkami owsianymi

Crumble z płatkami owsianymi – nasz podstawowy przepis. Chociaż ciasto to zrobiliśmy z malinami, można je przygotować z dowolnymi owocami. Do kruszonek dodaje się chrupiące płatki owsiane, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Przy okazji, crumble oznacza nic innego jak „kruszyć się” lub „rozpadać się”. Zawsze są to owoce lub jagody z kruszonką, podawane często z gałką lodów. Bądź kreatywny i przygotuj kruszonkę według własnych upodobań!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g malin świeże lub mrożone
200 g mąki 405
50 g płatków owsianych
100 g masła
1saszetka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1szczypta soli
Utensilien
4 kleine Auflaufförmchen oder
1 größere Auflaufform
Küchenmaschine optional
oder Handrührgerät

Informacje żywieniowe

608 kalorie
80 g węglowodany
24 g tłuszcze
11 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj kruszonkę

Wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. Stopniowo dodawaj zimne masło. Rękoma wyrób ciasto na kruszonkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
3.

Ułóż warstwę crumble

Opłucz i osusz maliny, a następnie włóż je do koszyczków. Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Piecz przez około 30 minut, aż crumble stanie się złotobrązowa.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF