Cytrynowy sorbet z bazylią
Cytrynowy sorbet z bazylią to nasza odpowiedź na nudę w zamrażarce. Orzeźwiająca, kwaśna cytryna w połączeniu ze świeżą bazylią tworzy eksplozję smaku, jakiej z pewnością jeszcze nie próbowałeś. Dzięki ubitej pianie z białek sorbet jest nadal kremowy i lekki. Podany w połówkach cytryn, Twój kolorowy letni sorbet będzie przyciągał wzrok.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
3 cytryny ekologiczne | |
200 ml wody | |
1pęczek bazylii | |
130 g cukru | |
1 białko jajka |
Pomocnicy
Maszyna do lodów | |
Mikser |
Informacje żywieniowe
298
kalorie
69 g
węglowodany
1 g
tłuszczu
4 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Zrób wodę cytrynową
Doprowadź wodę i cukier do wrzenia w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Opłucz cytryny w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę z jednej cytryny do wody z cukrem. Schłodź płyn.
Oznacz jako zakończone
2.
Dokończ masę lodową
Umyj i osusz bazylię. Wyciśnij sok z cytryn. Oba składniki wraz z wodą z cukrem bardzo drobno zmiksuj za pomocą miksera ręcznego lub blendera.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamroź lody
Zamroź masę lodową w maszynie do lodów przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Podawać
Wydrąż połówki cytryn i podawaj po jednej gałce sorbetu w każdej z nich.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.