Galette figowe
Nigdy wcześniej nie piekłeś(-aś) galette figowej? Nadszedł więc najwyższy czas! Galette – okrągłe, płaskie ciasto – jest super uniwersalne. Występuje w formie słodkiej i pikantnej. A ta kreacja to obie te rzeczy na raz. Dzięki świeżemu serkowi i cienko pokrojonym figom powstaje kompozycja smakowa, której się nie oprzesz. Spróbuj i ciesz się swoim figowym galette!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 200 g mąki gryczanej | |
| 100 g masła | |
| 70 ml wody | |
| 1łyżka cukru | |
| 1 łyżka cukru waniliowego | |
| 1łyżka soku z cytryny | |
| 4 figi | |
| 80 g serka śmietankowego | |
| 1łyżka miodu | |
| 1szczypta cynamonu | 
Przybory
| Robot kuchenny Opcjonalny | 
Informacje żywieniowe
					234
											Kalorie
									
							
					26 g
											Węglowodany
									
							
					13 g
											Tłuszcze
									
							
					2 g
											Białka
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Na ciasto
Wymieszać mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodać masło w małych kawałkach i wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Dodać wodę i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 40 minut. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Przygotować figi
Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Rozwałkować ciasto
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować okrąg ciasta do średnicy ok. 35 cm i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				4.			
				
					
			
					Wyłożyć galette
Świeży serek rozsmarować na cieście, pozostawiając wolne 3 cm od krawędzi. Przykryć plastrami fig i posmarować miodem i sokiem z cytryny. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				5.			
				
					
			
					Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna). 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				6.			
				
					
			
			Upiec galette
Złożyć brzeg galette, posmarować odrobiną wody i posypać cukrem po krawędzi. Piec przez ok. 40 minut.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.			
					
				Jjedna galette to 8 kawałków, a więc 8 porcji. Informacje o wartościach odżywczych odnoszą się zatem do jednej sztuki.