Galette figowe

110 Minuten

Prosty

8 Portionen

Nigdy wcześniej nie piekłeś(-aś) galette figowej? Nadszedł więc najwyższy czas! Galette – okrągłe, płaskie ciasto – jest super uniwersalne. Występuje w formie słodkiej i pikantnej. A ta kreacja to obie te rzeczy na raz. Dzięki świeżemu serkowi i cienko pokrojonym figom powstaje kompozycja smakowa, której się nie oprzesz. Spróbuj i ciesz się swoim figowym galette!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g mąki gryczanej
100 g masła
70 ml wody
1łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1łyżka soku z cytryny
4 figi
80 g serka śmietankowego
1łyżka miodu
1szczypta cynamonu
Przybory
Robot kuchenny Opcjonalny

Informacje żywieniowe

234 Kalorie
26 g Węglowodany
13 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na ciasto

Wymieszać mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodać masło w małych kawałkach i wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Dodać wodę i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 40 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować figi

Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozwałkować ciasto

Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować okrąg ciasta do średnicy ok. 35 cm i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
4.

Wyłożyć galette

Świeży serek rozsmarować na cieście, pozostawiając wolne 3 cm od krawędzi. Przykryć plastrami fig i posmarować miodem i sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
6.

Upiec galette

Złożyć brzeg galette, posmarować odrobiną wody i posypać cukrem po krawędzi. Piec przez ok. 40 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jjedna galette to 8 kawałków, a więc 8 porcji. Informacje o wartościach odżywczych odnoszą się zatem do jednej sztuki.
 Zapisz jako PDF