Muffinki z cukinii i marchewki

Tyle warzyw w jednej muffince? O tak! Muffinki z cukinii i marchewki to zdrowsza alternatywa dla klasycznych wypieków. Warzywa sprawiają, że ciasto jest naprawdę smaczne i soczyste. A dzięki jabłku nadal jest przyjemnie słodkie. I nie jest to bynajmniej odosobniony przypadek! Uwielbiamy warzywa w naszych słodkich kreacjach, dlatego oprócz muffinków z cukinii i marchewki gorąco polecamy nasze kulki energetyczne z ciasta marchewkowego!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 cukinia
2 marchewki
1 jabłko
100 g cukru trzcinowego
150 g mąki
100 ml oleju
2łyżeczki proszku do pieczenia
1saszetka cukru waniliowego
1/2łyżeczki cynamonu
1/4łyżeczki anyżu
Pomocnicy
Tarka kuchenna
12 Puszki do muffinek
Robot kuchenny lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

163 kalorie
21 g węglowodany
8 g tłuszczu
2 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Preparaty

Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie powietrza obiegowego. Obierz cukinię i jabłko i usuń gniazda nasienne. Obierz marchewki. Wszystko zetrzyj na tarce do miski.
Oznacz jako zakończone
2.

Zmieszaj ciasto

Wymieszaj za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego na najniższym poziomie mocy. Stopniowo dodawaj mąkę, cukier, olej, proszek do pieczenia, anyż, cynamon i cukier waniliowy, aż powstanie gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.

Upiec muffinki

Wlej ciasto do foremek i piecz przez 20 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz