Muffiny kukurydziane

Muffiny kukurydziane piecze się z mąki kukurydzianej. Są one jednocześnie słodkie i słone, a przez to po prostu wyjątkowe. Klasyczny chleb kukurydziany pochodzi z USA i jest popularnym dodatkiem do grilla lub innych pikantnych potraw. Zrobiliśmy z niego poręczne małe muffinki i sądzimy, że polubicie te smakołyki tak samo jak my!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 ml mleka
125 g żółtej mąki kukurydzianej
125 g mąki
100 g cukru
80 g miodu
60 g masła
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2łyżeczki soli
Sprzęt
robot kuchenny opcjonalnie
12 foremek do muffinek

Informacje żywieniowe

186 Kalorie
29 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
3 g Białko

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować ciasto

Wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajka, mleko, miód i masło i wyrobić na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 200°C (grzałka górna/dolna)
Oznacz jako zakończone
3.

Upiec muffiny kukurydziane

Rozdzielić ciasto równomiernie do foremek i piec przez ok. 20 minut. Wykonać test z pałeczkami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF