Naleśniki z twarogiem

Prostota tego dania sprawia, że jest ono tak genialne. Naleśniki wypełniamy pysznym kremowym nadzieniem serowym (Austriacy nazywają ten twaróg Topfen) i polewamy masą jajeczną. Masa zastyga w piekarniku, a rezultatem jest pyszna, kremowa i śmietankowa uczta.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
Nadziewane naleśniki
2Porcje naleśników
350 g niskotłuszczowego twarogu
80 g masła
4 jajka
100 g cukru
1 laska wanilii
1 cytryna organiczna
80 g sułtanek opcjonalnie
Polewa
250 ml mleka
1 jajko
2 żółtka
30 g cukru
Narzędzia
Narzędzia

Informacje żywieniowe

829 kalorie
90 g węglowodany
37 g tłuszcze
32 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Nadziewane naleśniki

Oddziel jajka. Zetrzyj skórkę z cytryny. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob rdzeń. Żółtka, masło, połowę cukru, skórkę z cytryny, miąższ wanilii i sól ubij na gładką masę. Białka z pozostałym cukrem ubij na sztywno i dodaj sułtanki.
Oznacz jako zakończone
2.

Napełnij naleśniki

Posmaruj naleśniki równomiernie kremem i zwiń. Umieść je w naczyniu do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
4.

Polewa

Ubij wszystkie składniki razem i polej naleśniki. Piecz przez około 20 minut, aż masa jajeczna stężeje i wszystko nabierze złotobrązowego koloru.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz