Naleśniki

Naleśniki rano, w porze lunchu lub po południu: te małe smażone smakołyki po prostu zawsze się udają. A ponieważ tak jest, tu i teraz podajemy nasz podstawowy, super łatwy, szybki w wykonaniu przepis na naleśniki. Co jest w tym genialnego? Możesz rozbudować swoje naleśniki jak tylko chcesz: na słodko z sosem jabłkowym lub cynamonem i cukrem, wytrawnie z szynką i serem lub dalej zamienione w pyszne naleśniki z twarogiem? Wypełnione białym serem i truskawkami, te łobuziaki również cieszą oko. Zatem: skorzystaj z podstawowego przepisu i wykaż się kreatywnością!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g mąki
400 ml mleka
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie
2łyżki oleju roślinnego
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

288 Kalorie
41 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
12 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Ubijaj jajka z solą, aż masa stanie się pienista. Mieszając dodaj mleko Dodaj wodę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Według uznania dodaj sok z cytryny.
Oznacz jako zakończone
2.

Smażenie naleśników

wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej go. Wlej chochlę ciasta na patelnię i delikatnie ją przechylając równomiernie rozprowadź ciasto. Poczekaj, aż ciasto się zetnie a następnie odwróć je na drugą stronę. W ten sposób upiec wykorzystaj całe ciasto.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF