Ptifurki
Ptifurki pochodzą z francuskiej cukierni. Są to małe cisteczka wykonane z ciasta biszkoptowego i nadzienia. Następnie są lukrowane i pięknie zdobione z wdziękiem. Idealne na przyjęcie przy kawie, jako prezent na Walentynki lub Dzień Matki, czy też jako pamiątka z każdej imprezy itp. Nasze ptifurki mają delikatny różowy kolor, ponieważ są zapiekane z dżemem truskawkowym i suszonymi płatkami róż. Świetnie smakują i stanowią też prawdziwą atrakcją wizualną. A może sam spróbujesz swoich sił jako francuski pattisier?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 4 jajka | |
| 50 g cukru trzcinowego | |
| 80 g mąki | |
| 20 g mąki kukurydzianej | |
| 1łyżeczka skórki pomarańczowej | |
Nadzienie
| 3łyżki dżemu truskawkowego | |
| 50 ml śmietany | |
| 1łyżeczka cukru | |
| 1szczypta soli | |
| 150g masy cukrowej | |
| 10suszonych płatków róż |
Dekoracja
| 150 g masy marcepanowej | |
| 250 g cukru pudru | |
| 1 cytryna | |
| 3krople czerwonego barwnika spożywczego |
Przybory
| Robot kuchenny opcjonalnie | |
| lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
247
Kalorie
39 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Krem
Śmietanę, cukier i sól ubij na sztywno. Dodaj pozostałe składniki na krem, aż powstanie jednolita masa. Odstaw w chłodne miejsce.
Oznacz jako zakończone
2.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.
Ciasto biszkoptowe
Ubijaj jajka i cukier przez 5 minut, aż do spienienia. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą i skórkę pomarańczową. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej ciasto i piecz przez ok. 15 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Odstawienie ciasta do ostygnięcia
Wyłóż ciasto na czystą ściereczkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
5.
Dzielenie ciasta na warstwy
Rozprowadź krem na cieście. Ciasto podziel na cztery części i ułóż 4 części jedna na drugiej z kremem na wierzchu.
Oznacz jako zakończone
6.
Pokrycie ciasta
Zagnieć marcepan, 200 g cukru pudru i barwnik spożywczy. Rozwałkuj masę na grubość ok. 2 mm między folią spożywczą i pokryj nią biszkopt. Dociśnij
Oznacz jako zakończone
7.
Dekorowanie
wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z lukrem.
Oznacz jako zakończone
8.
Wykończenie ptifurek
Z kostek biszkoptowych wytnij małe, pojedyncze kostki o wymiarach ok. 5x5 cm i posmaruj lukrem. Udekoruj według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada małej czwórce
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.