Ptifurki

Ptifurki pochodzą z francuskiej cukierni. Są to małe cisteczka wykonane z ciasta biszkoptowego i nadzienia. Następnie są lukrowane i pięknie zdobione z wdziękiem. Idealne na przyjęcie przy kawie, jako prezent na Walentynki lub Dzień Matki, czy też jako pamiątka z każdej imprezy itp. Nasze ptifurki mają delikatny różowy kolor, ponieważ są zapiekane z dżemem truskawkowym i suszonymi płatkami róż. Świetnie smakują i stanowią też prawdziwą atrakcją wizualną. A może sam spróbujesz swoich sił jako francuski pattisier?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 jajka
50 g cukru trzcinowego
80 g mąki
20 g mąki kukurydzianej
1łyżeczka skórki pomarańczowej
Nadzienie
3łyżki dżemu truskawkowego
50 ml śmietany
1łyżeczka cukru
1szczypta soli
150g masy cukrowej
10suszonych płatków róż
Dekoracja
150 g masy marcepanowej
250 g cukru pudru
1 cytryna
3krople czerwonego barwnika spożywczego
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

247 Kalorie
39 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Krem

Śmietanę, cukier i sól ubij na sztywno. Dodaj pozostałe składniki na krem, aż powstanie jednolita masa. Odstaw w chłodne miejsce.
Oznacz jako zakończone
2.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.

Ciasto biszkoptowe

Ubijaj jajka i cukier przez 5 minut, aż do spienienia. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą i skórkę pomarańczową. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej ciasto i piecz przez ok. 15 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Odstawienie ciasta do ostygnięcia

Wyłóż ciasto na czystą ściereczkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
5.

Dzielenie ciasta na warstwy

Rozprowadź krem na cieście. Ciasto podziel na cztery części i ułóż 4 części jedna na drugiej z kremem na wierzchu.
Oznacz jako zakończone
6.

Pokrycie ciasta

Zagnieć marcepan, 200 g cukru pudru i barwnik spożywczy. Rozwałkuj masę na grubość ok. 2 mm między folią spożywczą i pokryj nią biszkopt. Dociśnij
Oznacz jako zakończone
7.

Dekorowanie

wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z lukrem.
Oznacz jako zakończone
8.

Wykończenie ptifurek

Z kostek biszkoptowych wytnij małe, pojedyncze kostki o wymiarach ok. 5x5 cm i posmaruj lukrem. Udekoruj według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada małej czwórce
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF