Sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia – nie dość, że z łatwością się go zjada, to równie łatwo go upiec. Albo nie upiec. Bo jak sama nazwa wskazuje, ten sernik nie wymaga pieczenia! Wręcz przeciwnie, wstawia się go do lodówki. Dzięki żelatynie chrupiący spód z ciastek i kremowe nadzienie serowe są jednak nie do odparcia. Ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g herbatników maślanych
80 g masła
200 g cukru
3listki żelatyny
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
300 g serka śmietankowego
100 g kwaśnej śmietany
Przybory
GrandPrix
lub mikser

Informacje żywieniowe

265 Kalorie
32 g Węglowodany
12 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Spód

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Drobno pokrusz herbatniki i wymieszaj z 20 g cukru i masłem, aż powstanie jednolita masa (ten etap można wykonać na prędkości 2 w GrandPrix lub za pomocą miksera).
Oznacz jako zakończone
2.

Kształt podłogi

Wyłóż dno formy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i równomiernie i mocno dociśnij masę ciasteczkową.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie żelatyny

Żelatynę umieść w zimnej wodzie na ok. 10 minut do napęcznienia.
Oznacz jako zakończone
4.

Dodawanie owoców cytrusowych

Wyciśnij sok z limonki, pomarańczy i cytryny. Wyciśnij żelatynę i podgrzej wszystko z cukrem w rondelku (lub w GrandPrixie na prędkości 2), aż żelatyna się rozpuści.
Oznacz jako zakończone
5.

Masa serowa

Dodaj serek śmietankowy i kwaśną śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj (w GrandPrixie z przystawką do masła przez 2 minuty na prędkości 3).
Oznacz jako zakończone
6.

Wykończenie sernika bez pieczenia

Rozprowadź masę równomiernie na spodzie i odstaw do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Można podawać opcjonalnie ze świeżymi jagodami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz