Syrop różany
Syrop różany pachnie uwodzicielsko pysznie, wygląda pięknie dzięki swojemu jasnoróżowemu kolorowi, a w przyszłości przeniesie Twoje drinki i koktajle na zupełnie nowy poziom. W tym przepisie pokazujemy, jak zrobić własny syrop różany. Użyj go potem na przykład do naszego dżinu różanego. Miłego próbowania!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kg cukru | |
250 ml wody | |
5 różowych do czerwonych pachnących róż świeżych i niepryskanych |
Informacje żywieniowe
400
Kalorie
100 g
Węglowodany
0 g
Tłuszcze
0 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować róże
Otrząsnąć róże, usunąć liście z pąka i opłukać krótko pod zimną wodą. Umieścić w żaroodpornym i szczelnym naczyniu.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować syrop
Doprowadzić cukier i wodę do wrzenia, aż woda będzie całkowicie przejrzysta.
Oznacz jako zakończone
3.
Zaparzyć syrop
Do płatków róż dodać wodę z cukrem i natychmiast przykryć. Pozostawić do naciągnięcia w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. 2 dni.
Oznacz jako zakończone
4.
Dokończyć syrop
Odcedzić syrop różany i ponownie doprowadzić do wrzenia przez około 3 minuty. Przechowywać w szczelnych butelkach.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Przy okazji, domowy syrop w ozdobnej butelce stanowi doskonały prezent dla gospodyni lub pamiątkę!
Z przepisu wychodzi około 1 l syropu różanego, więc jedna porcja to około 100 ml syropu.