Syrop różany

Syrop różany pachnie uwodzicielsko pysznie, wygląda pięknie dzięki swojemu jasnoróżowemu kolorowi, a w przyszłości przeniesie Twoje drinki i koktajle na zupełnie nowy poziom. W tym przepisie pokazujemy, jak zrobić własny syrop różany. Użyj go potem na przykład do naszego dżinu różanego. Miłego próbowania!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg cukru
250 ml wody
5 różowych do czerwonych pachnących róż świeżych i niepryskanych

Informacje żywieniowe

400 Kalorie
100 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
0 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować róże

Otrząsnąć róże, usunąć liście z pąka i opłukać krótko pod zimną wodą. Umieścić w żaroodpornym i szczelnym naczyniu.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować syrop

Doprowadzić cukier i wodę do wrzenia, aż woda będzie całkowicie przejrzysta.
Oznacz jako zakończone
3.

Zaparzyć syrop

Do płatków róż dodać wodę z cukrem i natychmiast przykryć. Pozostawić do naciągnięcia w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. 2 dni.
Oznacz jako zakończone
4.

Dokończyć syrop

Odcedzić syrop różany i ponownie doprowadzić do wrzenia przez około 3 minuty. Przechowywać w szczelnych butelkach.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Przy okazji, domowy syrop w ozdobnej butelce stanowi doskonały prezent dla gospodyni lub pamiątkę!
Z przepisu wychodzi około 1 l syropu różanego, więc jedna porcja to około 100 ml syropu.

Dodaj komentarz