Zatopiona szarlotka

Zatopiona szarlotka przypomina nam miłe wizyty u babci. Tobie też? I tu pojawia twój nowy ulubiony przepis. Bo w naszej domowej kuchni pieczemy dziś ten niekwestionowany klasyk, a jabłka uszlachetniamy odrobiną cynamonu i soku z cytryny. Nakładając jabłka pamiętaj, aby dobrze wcisnąć je w ciasto. Miłego pieczenia!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
5 dużych jabłek
1 cytryna
2łyżki cynamonu
200 g margaryny
6 jaj
300 g mąki
250 g cukru
1szczypta soli
1/2paczki proszku do pieczenia
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny
forma do pieczenia ciasta o średnicy 22 lub 24 cm

Informacje żywieniowe

358 Kalorie
47 g Węglowodany
16 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie jabłek

Jabłka obierz i wydrąż, pokrój na ćwiartki, a na zewnątrz kilkakrotnie natnij na głębokość około 0,5 cm. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Kawałki jabłek wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie ciasta

Margarynę rozpuść w rondelku. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Osobno ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodaj proszek do pieczenia, mąkę, skórkę z cytryny i margarynę. Dobrze wymieszaj. Ostrożnie dodaj pianę z białek.
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiecz ciasto

Formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść. Wlej ciasto i rozłóż jabłka stroną z nacięciami do góry, a następnie dobrze dociśnij. Piecz przez 45 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF