Tabouleh z granatem
Tabouleh to klasyka kuchni arabskiej. Często nazywamy ją sałatką z zieloną pietruszką lub sałatką z bulgurem. Piękne w tabbouleh jest to, że oryginalnie libańska sałatka jest szybka w przygotowaniu, a mięta, cytryna i pestki granatu sprawiają, że jest pikantna i orzeźwiająca. Czy to jako dodatek do dań, przyprawa do posiłku lub przekąska: Tabbouleh zawsze się przyda.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
55g bulgur | |
2łyżeczki wywaru warzywnego | |
1/2 granatu | |
2pęczki zielonej pietruszki | |
1pęczek mięty pomidor | |
2 dymki | |
2 cytryny | |
50ml oliwy | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
386
kalorie
34 g
węglowodany
24 g
tłuszczu
6 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj bulgur
Bulgur z wywarem warzywnym zalać gorącą wodą tak, aby był przykryty i pozostawić do zaparzenia na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Pozbądź się jąder
Usunąć nasiona z granatu: Aby to zrobić, przeciąć granat wzdłuż i rozłamać go pod powierzchnią wody w misce. Usunąć pestki, usunąć z powierzchni wody resztki owoców i osuszyć pestki.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj ograniczenia
Umyj pomidora, cebulę dymkę, zieloną pietruszkę i miętę. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Pokrój pomidora na małe kawałki, a cebulę dymkę na cienkie krążki. Zioła wysuszyć i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
4.
Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Tabbouleh to doskonała przystawka, ale może być również wykorzystana jako mezze, czyli na półmisku przystawek.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia