Tabouleh z granatem

Tabouleh to klasyka kuchni arabskiej. Często nazywamy ją sałatką z zieloną pietruszką lub sałatką z bulgurem. Piękne w tabbouleh jest to, że oryginalnie libańska sałatka jest szybka w przygotowaniu, a mięta, cytryna i pestki granatu sprawiają, że jest pikantna i orzeźwiająca. Czy to jako dodatek do dań, przyprawa do posiłku lub przekąska: Tabbouleh zawsze się przyda.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
55g bulgur
2łyżeczki wywaru warzywnego
1/2 granatu
2pęczki zielonej pietruszki
1pęczek mięty pomidor
2 dymki
2 cytryny
50ml oliwy
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

386 kalorie
34 g węglowodany
24 g tłuszczu
6 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj bulgur

Bulgur z wywarem warzywnym zalać gorącą wodą tak, aby był przykryty i pozostawić do zaparzenia na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Pozbądź się jąder

Usunąć nasiona z granatu: Aby to zrobić, przeciąć granat wzdłuż i rozłamać go pod powierzchnią wody w misce. Usunąć pestki, usunąć z powierzchni wody resztki owoców i osuszyć pestki.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj ograniczenia

Umyj pomidora, cebulę dymkę, zieloną pietruszkę i miętę. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Pokrój pomidora na małe kawałki, a cebulę dymkę na cienkie krążki. Zioła wysuszyć i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
4.

Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Tabbouleh to doskonała przystawka, ale może być również wykorzystana jako mezze, czyli na półmisku przystawek.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia
 Zapisz jako PDF