Ciasto wielkanocne
To ciasto wielkanocne będzie absolutną ozdobą Twoich świąt. W związku z wiosną jest to świeża i elegancka propozycja. A dzięki cytrynowemu i kokosowemu aromatowi jest niezrównane, jeżeli chodzi o wiosenne doznania. Oprócz koloru, wrażenie zrobią także dekoracje z czekoladowych zajączków i czekoladowych jajek. Zaskocz rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami pieczenia – nawet jeżeli przepis na nasze ciasto wielkanocne jest prosty. Ale ciii!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
Ciasto | |
240 g masła | |
400 g cukru | |
6 jaj | |
400 g mąki 405 | |
1 cytryna | |
1 laska wanilii | |
2łyżeczki proszku do pieczenia | |
Krem | |
350 g Mascarpone | |
100 g śmietanki kokosowej | |
400 g cukru pudru | |
2 laski wanilii | |
1 cytryna | |
3krople niebieskiego barwnika spożywczego | |
2 łyżki kakao do pieczenia | |
Dekoracje | |
1 czekoladowy zając wielkanocny | |
czekoladowe i cukrowe jajka wielkanocne do wyboru |
Przybory
Patelnia sprężynowa | |
Szczoteczka do zębów | |
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
597
kalorie
63 g
węglowodany
34 g
tłuszcze
8 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ciasta
Pozwól jajkom i masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Ubijaj masło, cukier i sól przez około 5 minut, aż będą puszyste. Stopniowo dodawaj jajka i ubijaj do uzyskania puszystej masy.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
3.
Dokończ ciasto
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie za pomocą skrobaczki do ciasta dodaj je do ciasta, aż powstanie jednolita masa. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyskrob miąższ z laski wanilii i złóż oba składniki razem.
Oznacz jako zakończone
4.
Pieczenie ciasta
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez około 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój poziomo na trzy równe warstwy.
Oznacz jako zakończone
5.
Krem
Wyskrob miąższ z laski wanilii, zetrzyj skórkę z cytryny. Ubij mascarpone, śmietankę kokosową i cukier, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj z miąższem wanilii i skórką z cytryny. Stopniowo dodawaj barwnik spożywczy, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Oznacz jako zakończone
6.
Ułóż warstwę
Na pierwszej warstwie ciasta rozsmaruj cienką warstwę kremu. Nałóż drugą część na wierzch i powtórz czynność. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź krem na całym cieście.
Oznacz jako zakończone
7.
Dekoracje
Wymieszaj kakao do pieczenia z odrobiną wody, aby uzyskać gęstą papkę. Zwilż szczoteczkę do zębów i posyp ciasto mieszanką kakaową. Na koniec udekoruj czekoladowymi zajączkami wielkanocnymi i innymi ozdobami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.