Sznycle (eskalopki) w parmezanie
W naszym menu jest dzisiaj sznycel w parmezanie. Klasyczne eskalopki cielęce obtacza się w panierce z bułki tartej, parmezanu i świeżego tymianku, a następnie smaży. Żaden miłośnik mięsa nie może się temu oprzeć! Przepis jest szybki i łatwy do wykonania, a jeszcze lepiej smakuje podany z pyszną sałatką z ziemniaków i rukoli. Dlaczego nie wypróbować go od razu?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 kotlety cielęce | |
50 g parmezanu | |
2łyżki bułki tartej | |
2 jajka | |
4łyżki mąki typ 405 | |
2łyżki masła klarowanego | |
2gałązki świeżego tymianku | |
sól i pieprz (do smaku) |
Pomocnicy
półmisek | |
tarka kuchenn |
Informacje żywieniowe
378
kalorie
11 g
węglowodany
19 g
tłuszcze
40 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie kotletów
Połóż na eskalopkach kawałek folii spożywczej i rozpłaszcz je.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie panierki:
Zetrzyj parmezan na tarce, umyj tymianek, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj. Wymieszaj oba składniki z bułką tartą, dopraw solą i pieprzem i umieść na płaskim talerzu. Na drugim talerzu rozbij dwa jajka i roztrzep je trzepaczką. Na trzeci talerz wsyp mąkę.
Oznacz jako zakończone
3.
Panierowanie
Najpierw obtocz sznycle w mące, potem w jajku, a na koniec z każdej strony w panierce z parmezanem.
Oznacz jako zakończone
4.
Smażenie eskalopek
Na dużej patelni roztop masło klarowane i smaż mięso z obu stron przez około 4 minuty, aż panierka będzie chrupiąca i złotobrązowa.
Oznacz jako zakończone